Ръководство за родители - “Аз съм различен! Аз съм Боец”

Всъщност, когато сме били деца сме искали много неща от нашите родители, имали сме мечти високи до небето и обратно, виждали сме всички цветове на дъгата, не само розовия. Обичали сме сладолед на клечка и силната музика. Има още, но вие знаете всичко. Това, което не знаем и това, за което не сме подготвени и се опитваме да не забелязваме са проблемите, когато станем родители. Тогава, както казват хората и аз го споделям, живеем със сърце извън нас самите. Гледаме в очите им, а сякаш виждаме целия свят събран в тях. Когато прегърнем децата си усещаме тяхната вибрация и желания за живот, за успехи, за пълноценни мигове, за приятели, за споделени радости, за здраве. Тяхната честота е и наша. Родителят винаги мисли за детето си и винаги иска най-доброто за него. Но някой деца са различни, те са много специални, за тях се бориш до последен дъх и волята ти никога не те напуска. Тези деца са родени бойци. За тях се бориш ежесекундно, но и те се борят толкова. Те са светлината в най-тъмните ни дни! Те са нашия сладолед на клечка, нашата дъга от всички цветове и нашето желание за бъдещи дни. Всеки ден за тях е специален и нов, богат на приключения и преживявания. Това са нашите деца – аутисти. Няма готова рецепта за родител на специално дете. Но този родител трябва да бъде готов да стане експерт за детето си. Трябва да даде отговори на въпросите: “Кое на детето му създава удобство?”, “Кое на детето му е приятно?” или “Кое му действа стресиращо или плашещo?”. Този родител трябва да приеме детето си каквото е и да не го сравнява с други деца. Този родител трябва да празнува всеки един нов ден с него, неговите малки успехи и неговите малки крачки, които заедно ще ги отведат напред и нагоре. Никога не трябва да се отказвате, независимо колко тежко е точно в този момент, понякога всичко трябва да се обърка, за да се подреди. Децата с аутизъм имат цял живот да растат и да развиват своите способности. А вие трябва да бъдете до тях. Ще имате нужда от терапевти, които да ви дадат съвети за отглеждането и които ще ви напътстват в развитието. Ранната намеса е най-ефективният начин да ускорите това. Ще имате нужда от други родители, които ще са добър източник на подкрепа. Но ето кратки насоки в ръководството за родители “Аз съм различен! Аз съм Боец!

  • Трябва да бъдете постоянни в действията – много важен момент, който цели сигурност в децата аутисти. Трябва да бъдете последователни.
  • Трябва да използвате ясни и точни в разговорите помежду си – може да използвате жестове, за да сте сигурни, че детето ви разбира.
  • Трябва да насърчате неговите опити за справяне в различни ситуации – например, да си обуе обувките. Независимо колко пъти се опитва да го направи, вие бъдете до него и го подкрепяйте. Трябва да усети, че вярвате в успеха му.
  • Трябва да имате безусловно доверие в неговите способности – Напредък винаги е възможен!Ще има и трудни дни, но ще има и такива, които са увенчани с успех.
  • Трябва да създадете безопасна среда в дома си – Маркирайте местата, които са му позволени и тези, които не са. Но преди всичко, детето трябва да се чувства сигурно и спокойно в определена зона.
  • Трябва да имате време за забавления – Времето за забавление трябва да бъде поставено в определени граници и вие трябва да знаете най-добре и по какъв начин детето се чувства щастливо и комфорно.
  • Трябва да разбирате нуждите на вашето дете – Защото то няма да разбере вашите.

 

Автор: Галина Крилчева